poniedziałek, 7 marca 2011

Drink na dzień kobiet

„Mojito” – to flagowy kubański drink. Należy do najpopularniejszych drinków na świecie i był jednym z dwóch uwielbianych przez Ernesta Hemingwaya. Nazwa pochodzi od afrykańskiego słowa „mojo”, co oznacza urok, a dokładniej rzucenie uroku. Wywodzi się, tak jak i inne drinki sporządzane na bazie rumu, z grogu, lecz jego historia jest bardziej malownicza niż daiquiri.
Mieszają się w niej legendy pirackie i opowieści czarnych niewolników z plantacji trzciny cukrowej, z historią eleganckich barów Hawany.
Pili go w jego surowej postaci żądni złota piraci, a po jego ucywilizowaniu, najpiękniejsze kobiety świata.
Ewoluował na przestrzeni wieków od surowego rumu aguardiente zwanego przez Anglików „Kill Devil” po delikatny biały rum. Zmierzał ku doskonałości…

Skład:

1,5 oz (45 ml) białego rumu kubańskiego,
1 oz (30 ml) soku z limonki,
0,5 oz (15 ml) syropu z trzciny cukrowej,
8 listków mięty,
1 strzał (45 ml) wody sodowej,
kruszony lód.


Przygotowanie:


Do szklanki typu highball wlej sok z limonki i syrop z trzciny cukrowej oraz włóż listki mięty. Wszystko delikatnie wymieszaj łyżką barową, przyciskając listki mięty do ścianek naczynia, uważając aby ich nie uszkodzić lecz tylko uwolnić olejki eteryczne. Przykryj to warstwą kruszonego lodu, dodaj rum i jeszcze raz wymieszaj. Na koniec uzupełnij wodą sodową.

Dekoracja:

plasterek limonki i gałązka mięty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz