Oficjalna produkcja whisky w Japonii rozpoczęła się w 1924 roku. Whisky ta zdecydowanie bardziej odzwierciedla tradycyjną szkocką niż amerykańskie bourbony. Najbardziej znane marki to Nikka, Yamazaki (Suntory). Produkują one zarówno blendy jak i whisky typu single malt. Większość whisky produkowanej w Japonii jest przeznaczona do produkcji blendów. Cechą charakterystyczną dla japońskiego rynku jest brak wymiany whisky pomiędzy destylarniami. Znaczy to, że blendy produkowane są z whisky pochodzących z tego samego koncernu. Dlatego jedna destylarnia produkuje bardzo zróżnicowane whisky (np. o różnym zatorfieniu). Ostatnimi czasy japońska whisky staje się coraz bardziej popularna i powoli można już mówić o japońskim stylu destylacji, który nie jest imitacją wyrobów szkockich, ale klasą sam dla siebie.
za open-bar.pl
niedziela, 9 stycznia 2011
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz